Skip to main content
Artiklar

Försäkrad och klar för bilsemester

By 2023-07-11No Comments

Att ge sig ut på en spännande bilsemester i Europa är en dröm för många. Att rulla över Öresundsbron och upptäcka kontinenten i din egen bil tillsammans med vänner eller familj kan vara en kittlande upplevelse och ett minne för livet. För att känna sig trygg, eller slipp att tänka på försäkring alls under bilsemestern, kan det vara bra att se vilka försäkringar du behöver och vad ditt försäkringsbolag täcker utomlands.

Trafikförsäkring är ett måste

Trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som täcker skador som du kan orsaka på andra personer eller deras egendomar. Innan du ger dig ut på vägarna i Europa är det viktigt att kontrollera att din trafikförsäkring är giltig och ger tillräckligt skydd utomlands. Planera din resrutt och se vad som gäller i just de länder du tänker besöka. Vissa försäkringsbolag kan kräva att du skaffar en internationell försäkringskort (Grönt kort) för att bevisa att du har trafikförsäkring under din resa. Du kan beställa det gröna kortet från ditt försäkringsbolag. 

Halv- och helförsäkring

Utöver trafikförsäkringen är det klokt att ha en försäkring som täcker skador på din egen bil, d.v.s. halv- och/eller helförsäkring. Kontrollera att din försäkring inkluderar ett utökat skydd för skador och stölder som kan inträffa utomlands, det kan vara landspecifikt vad som gäller. Det är också viktigt att se över försäkringens beloppsgränser och självrisk för att säkerställa att du har tillräckligt skydd vid eventuella olyckor.

Assistansförsäkring

Att vara fast på vägarna kan vara en mardröm, särskilt när du är utomlands. Så att ha en assistansförsäkring kan vara ovärderlig om du behöver hjälp med att bärga eller reparera din bil, eller om du behöver assistans med transport eller boende om din bil blir obrukbar. Kontrollera om din försäkring inkluderar assistans eller om du behöver teckna det som en separat försäkring. Du kommer inte ångra att betala lite extra i jämförelse mot hur skönt det är om olyckan skulle vara framme. Vissa försäkringsbolag har ingen bindningstid på sin bilförsäkring, till skillnad från standarden som är 12 månaders bindningstid, vilket kan vara ett tips om du endast behöver utökat skydd för en kortare tid.

Reseförsäkring

Förutom försäkring för bilen behöver du även försäkra dig själv och dina saker. En reseförsäkring kan vara ett värdefullt tillskott till din befintliga försäkring, om reseskydd inte redan ingår. En sådan försäkring kan täcka kostnader för sjukvård, förlorade eller stulna tillhörigheter samt eventuell hemtransport om du blir allvarligt sjuk eller skadad under resan. Dubbelkolla vad som ingår i din befintliga hemförsäkring och se över om du behöver byta, uppgradera eller köpa en tilläggsförsäkring med bättre reseskydd.

Ha rätt dokument

Innan du ger dig iväg, se till att du har all nödvändig dokumentation tillgänglig. Detta kan inkludera ditt körkort, registreringsbevis för bilen, försäkringspapper och eventuellt internationellt försäkringskort (Grönt kort). Ha även kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag nära till hands ifall du behöver rapportera en skada eller få assistans under resan. Utöver det är det bra att ta med passet samt EU-kortet. EU-kortet är bra för att få vård utomlands och slippa stå för kostnaderna själv. Du kan läsa mer på Försäkringskassans hemsida samt beställa kortet gratis hos dem.

Nu är du förhoppningsvis lite mer förberedd för en magisk bilsemester i Europa. Ha en superhärlig sommar och kör försiktigt!